PODJETNIK


Davorin Gabrovec, Databox

 
Eden najbolj izkušenih slovenskih startupovcev. Vodi Bostonski DataBox.
1. Je bila dobra ideja, ki izhaja iz potreb na trgu, ključna za uspeh vašega podjetja?
Ideja je pomembna, ni pa dovolj za realizacijo in uspešen razvoj izdelka. Ključna za izvedbo je motiviranost in zagnanost podjetnika in njegovih sodelavcev. Brez tako dobre ekipe, ki je praktično leto in pol delala šest do sedem dni na teden, več kot dvanajst ur dnevno, ne bi uspeli razviti izdelka in ga ponuditi trgu v tako kratkem času in s tako omejenimi resursi.
Prehajamo iz razvojno usmerjenega v prodajno naravnano podjetje. Naš uspeh do sedaj lahko merimo le v zadovoljstvu uporabnikov in številu podjetij, ki izdelek uporabljajo. V naslednjih dveh letih bo Flowr uporabljalo več kot 20 tisoč malih in srednjih podjetij, pozicionirani pa bomo kot eden od treh vodilnih ponudnikov v segmentu Enterprise 2.0 orodij.
 
2. Kaj vas najbolj žene v življenju, kaj je tisto, zaradi česar se soočite s katerokoli oviro?
Zelo pomembna vrednota mi je svoboda, saj se iz nje napaja vsa motivacija, ki izhaja iz posameznika. Pravi podjetnik ima poseben življenjski slog in načeloma vse kar zasluži vloži v nadaljnji razvoj. Denar ni tisto, kar me žene naprej. Zame je denar le rezultat dobrega dela in izražena vrednost s strani kupcev. Vedno razmišljam o svoji motivaciji, o tem, kaj delam z zanosom. Vodi me želja, da postanemo najboljši v tem, kar najraje delamo. Ko enkrat dobiš občutek za globalno perspektivo je to dodatna motivacija.
 
3. Kaj bi svetovali vsem, ki imajo znanje za razvoj visokotehnološkega produkta, pa se s podjetništvom šele spogledujejo?
Če meniš, da imaš rešitev, ki jo trg potrebuje, ne oklevaj in prični z realizacijo. Še prej razišči ali trg že obstaja, nato pa sestavi najboljšo ekipo in čim prej pripravi prototip izdelka ter tako potrdi predvidevanje, da obstajajo podjetja ali posamezniki, ki bodo za izdelek pripravljena tudi plačati.
 
4. Bi se danes s podjetniškimi izkušnjami, ki jih imate ponovno odločili za podjetništvo?
Podjetništvo je zame edina pot, kjer se dobro počutim. Pripravljen sem veliko delati in tvegati, rad imam nove izzive in privlači me, kar je na videz nedosegljivo in nemogoče, saj tako izražam svojo ustvarjalnost. Svet je globalen in le to je zame merodajno. Veliko nas ima iste ideje, a uspejo le tisti, ki so učinkovitejši ali bolj inovativni.
 
Pred pričetkom podjetniške poti, je bil Davorin petnajst let vrhunski športnik. Kot bivši republiški prvak v gimnastiki, mednarodni plesalec latinsko-ameriških ter standardnih plesov ter svetovni prvak v borilnih športih je svojo zagnanost in perfekcionizem usmeril v podjetništvo. Pove, da ga povprečje ne zanima, kot ga ni že takrat, ko je postal Zoisov štipendist.
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!